Interview

Nepalees Youth Food Lab team: “Als we geen actie ondernemen, kunnen we de moerassen kwijtraken”

Is het mogelijk om schadelijke invasieve planten uit moerassen te halen om te gebruiken als organisch bestrijdingsmiddel? Dit is slechts één van de innovatieve ideeën voorgebracht door het Youth Food Lab, een initiatief van Wageningen University & Research (WUR) en partner organisaties. Deze ideeën worden voor een internationaal publiek gepresenteerd op het Wereld Voedsel Forum (WFF) in Rome van 16 tot 20 oktober 2023.

‘In het gebied waar ik woon, Kathmandu vallei, is een meer dat elke dag verder verslechterde’, zegt Manoj Mali, een student Urban Studies uit Nepal. Manoj vertegenwoordigt zijn team genaamd Wetlands for Nepal, bij het Wereld Voedsel Forum in Rome. ‘Het meer heet Nagdaha, wat slangenmeer betekent. Mensen gooiden vuilnis in het water, en tijdens het regenseizoen kwam zand en ander bezinksel van een hoger gelegen bouwproject in het meer terecht.’ Hij wist dat er iets moest gebeuren. ‘Als we geen actie zouden nemen, zouden we het moerasgebied verliezen.’

Van schadelijke plant naar biologisch bestrijdingsmiddel

Manoj startte een opruimactie binnen zijn gemeenschap. ‘We waren aanvankelijk met zijn drieën, maar elke dag kwamen daar mensen bij. Sommigen brachten ons koekjes.’ De opruimploeg verwijderde niet alleen vuilnis, ze probeerden ook de schadelijke mosselplanten weg te halen. Deze invasieve plantensoort overwoekerde het meer waardoor de inheemse lotusplant in de verdrukking kwam. In plaats van de plant weg te gooien, ging Manoj’s team aan de slag om te proberen de mosselplant te gebruiken in de plaatselijke landbouw. Manoj: ‘boeren gebruiken verschillende combinaties van planten, water en de urine van koeien als organisch bestrijdingsmiddel. We voegden de mosselplant aan deze combinatie, die zowel als bestrijdingsmiddel en als mest dienstdoet.’

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Youth Food Lab

Deze op de natuur gebaseerde oplossing van het Wetlands for Nepal team heeft zijn weg naar Rome gevonden, waar de voedsel en landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties deze dagen het Wereld Voedsel Forum houdt. Bij dit evenement is WUR aanwezig met het nieuw opgerichte startersprogramma. Tien teams van over de hele wereld, waaronder Bolivia. Italië, Kenia en Sri Lanka, presenteerden hun ideeën aan de aanwezigen. Daarnaast kregen de vertegenwoordigers van de teams de mogelijkheid om gesprekken te voeren met investeerders en belanghebbenden in mondiale voedselsystemen.

Manoj presenteerde zijn idee voor een internationaal publiek op dinsdag 17 oktober. Na afloop zei hij: ‘Ik ben heel dankbaar dat ik deze geweldige kans heb gekregen. Ik heb verschillende actieve jongeren ontmoet, ik leer nieuwe mensen kennen en we kunnen elkaar helpen.’ Zijn team won bovendien een Youth Seed Award, wat hen in staat stelt hun bestrijdingsmiddel in een lab te testen. Deze prijs werd mogelijk gemaakt door het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de Wageningen Ambassadors van het Universiteitsfonds Wageningen.

Impact creëren

Manoj en zijn teamgenoten leerden het Youth Food Lab kennen via de Nature-Based Solutions Challenge, een studentencompetitie georganiseerd door WUR Student Challenges. Hun deelname aan beide evenementen heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen, besluit Manoj: ‘Toen we begonnen, hadden we geen cent. Nu hebben we steun van WUR, de British Council in Nepal, het Youth Food Lab en vele anderen. Eén actie kan veel impact hebben in de samenleving.’

Meer informatie

Het Youth Food Lab is een startersprogramma georganiseerd door WUR, World Food Forum/FAO (WFF) en de International Association of Students in Agricultural and Related Sciences (IAAS). Het programma heeft tot doel jongeren de kans te geven voedselsystemen over de hele wereld te verduurzamen door innovatieve ideeën. Onder begeleiding van ervaren professionals uit het veld, twee-wekelijke masterclasses en persoonlijke begeleiding konden de Youth Food Lab deelnemers de vaardigheden ontwikkelen om hun ideeën verder uit te werken en op het WFF-podium te presenteren.