Nieuws

WUR voor de wintervakantie: lees drie mooie verhalen uit het afgelopen jaar

article_published_on_label
23 december 2022

De feestdagen zijn een mooi moment om terug te kijken op het afgelopen jaar. Wageningen University & Research mocht ook in 2022 veel nieuws brengen over innovatief onderzoek, internationale samenwerkingen en inspirerende initiatieven. Voor de kerstvakantie maakte de redactie een selectie van drie inspirerende artikelen, uitgekozen om het jaar mee af te sluiten.

In 2022 werd Wageningen University & Research (WUR) opnieuw verkozen tot de beste universiteit door de Keuzegids en bleek WUR nogmaals de groenste universiteit ter wereld. Ook nam WUR na acht jaar afscheid van bestuursvoorzitter Louise O. Fresco; Sjoukje Heimovaara nam de rol van haar over. De eerste artikeltip is het interview dat Dr. Ir. Heimovaara gaf over het thema van dit academisch jaar: leven binnen planetaire grenzen.

De 27e editie van de jaarlijkse klimaattop van de Verenigde Naties vond plaats op het Afrikaans continent, in Egypte. Significant, vond Fulco Ludwig, hoogleraar bij het Wagenings Instituut voor Milieu en Klimaatstudies (WIMEK). Afrikaanse landen hebben namelijk andere behoeften in de context van klimaatverandering. Anders dan westerse landen, willen Afrikaanse landen vooral hulp bij het omgaan met de gevolgen.

Onderzoekers van WUR ontwierpen een app die boeren een weervoorspelling op de lange termijn biedt, zodat zij hun zaai- en oogstmomenten goed kunnen afstemmen op de steeds meer veranderlijke weersomstandigheden.

Al vijf jaar organiseert WUR de internationale Student Challenges: het vernieuwende onderwijsconcept dat studenten uitdaagt om oplossingen te vinden voor de grote uitdagingen van onze tijd. Ook in 2023 zal de studentenwedstrijd weer worden georganiseerd. Tijdens de ReThink Waste Challenge worden studenten uitgedaagd om bij te dragen aan een toekomst zonder verspilling. Lees dit jaar nog wat WUR Student Challenges zo bijzonder maakt.