Project

MoBioS - Modular Biodiversity Sensing Project

Het doel van het MoBioS-project is het bouwen van een open-source sensorplatform dat gebruikmaakt van betaalbare hardware en open-source software voor het monitoren van insectenbiodiversiteit in real time.

Het real-time monitoren van insecten geeft gebruikers zoals boeren en volksgezondheidsambtenaren de mogelijkheid om snel in te kunnen grijpen. Dit is uiterst belangrijk voor natuurbescherming en ongediertebestrijding. Zo zou het MoBioS-systeem het bijvoorbeeld mogelijk maken om snel muggenplagen op te sporen en helpen de verspreiding van blauwtong tegen te gaan. Daarnaast zal MoBioS onderzoekers een betaalbaar, laagdrempelig hulpmiddel bieden om vragen omtrent biodiversiteit te beantwoorden.

Uiteindelijk willen de onderzoekers een modulair en makkelijk uit te breiden platform ontwikkelen waarmee eindgebruikers diverse soorten in omvangrijke gebieden kunnen monitoren. Dit platform moet een stuk betaalbaarder zijn dan de op dit moment beschikbare technologie. Met behulp van kant-en-klare omgevingssensors, computer vision-algoritmen (voor beeldherkenning) en edge computing-hardware (analyse en opslag van gegevens dichtbij waar deze verzameld worden) onwikkelt MoBioS een modulair systeem dat eindgebruikers kunnen aanpassen aan de vele eisen van biodiversiteitsonderzoek en het monitoren van insecten. De hardware bestaat uit kant-en-klare onderdelen en open-source, 3D-printbare bestanden, waardoor iedereen de apparatuur zelf naar wens kan opbouwen. Voor de software wordt gebruikgemaakt van openbare code die door een groot aantal mensen wordt geschreven (een open-source, community-supported codebase).

Voortgang (april 2024)

Als onderdeel van het MoBioS-Project wordt op dit moment een prototype ontwikkeld om de aanwezigheid van malariamuggensoorten in Tanzania te monitoren.

In de toekomst willen de onderzoekers door heel Nederland een netwerk van dit soort sensorplatforms voor hoogwaardige ruimtelijke biodiversiteitsdata opzetten.