Nieuws

Vasconcelos Fernandes benoemd tot hoogleraar internationaal onderwijs Ecotechnologie voor een Circulaire Economie

article_published_on_label
25 maart 2024

Het College van Bestuur van Wageningen University & Research heeft dr. ir. Tânia Vasconcelos Fernandes benoemd tot bijzonder hoogleraar Ecotechnologie voor een Circulaire Economie bij de leerstoelgroep Milieutechnologie. Zij is hoofd van de onderzoeksgroep Pollution Prevention and Resource Recovery van de afdeling Water Supply, Sanitation and Environmental Engineering van het IHE Delft Institute for Water Education.

In haar nieuwe functie zet ze haar werk binnen het gebied van biologisch afval(water) voort. Dit door ecotechnologieën te ontwikkelen en te verbeteren. Vasconcelos Fernandes is voorstander van transdisciplinair onderzoek om een holistische, langetermijnbenadering van maatschappelijke uitdagingen te bevorderen en bij te dragen aan de duurzame en circulaire economie van de toekomst.

Gestart op haar zestiende

De nieuw aangestelde hoogleraar verdiepte zich al op zestienjarige leeftijd in milieutechnologie (Environmental Technology and Natural Resources Management) tijdens een speciaal programma op de middelbare school. Sindsdien wil ze bijdragen aan afval omzetten in grondstoffen. Daarom koos ze voor Milieutechniek aan de Universiteit van Lissabon, en het bracht haar uiteindelijk naar Wageningen voor haar scriptie bij de sectie Milieutechnologie.

Afvalwaterbehandeling en terugwinning van hulpbronnen

In Wageningen werkte ze samen met dr. Katarzyna Kujawa-Roeveld en prof. dr. Grietje Zeeman aan het project Decentralised Sanitation and Reuse. In deze periode realiseerde ze zich dat anderen haar ambitie delen om afvalwaterzuivering te combineren met hulpbronnen terugwinnen.

Na haar promotie in dezelfde groep, startte Vasconcelos Fernandes bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Daar integreerde ze technologie met ecologie, om het sluiten van water- en nutriëntenkringlopen in het cradle-to-cradle gebouw mogelijk te maken.

Diversiteit van microalgen en bacteriën

Met de steun van NIOO-directeur Louise Vet richtte Vasconcelos Fernandes in 2017 de onderzoekseenheid Microalgae Eco-technological Solutions op. Samen met haar groep onderzocht ze daar het potentieel van de diversiteit van microalgen-bacteriën voor ecosystemen. Dertien jaar lang dook ze in diversiteit en interacties van microbiële gemeenschappen, voor het ontwerpen van ecotechnologieën met gerichte functies, zoals het terugwinnen van koolstof en voedingsstoffen en het verwijderen van organische microverontreinigingen uit water.

Photogranular technology

Samen met dr. Lukas Trebuch en collega's van de leerstoelgroep Bioproceskunde, prof. Rene Wijffels en dr. Marcel Janssen creëerde zij de photogranular technology. Deze opmerkelijke ecotechnologie is een ode aan de circulaire economie, omdat het verontreinigende stoffen uit afvalwater verwijdert en koolstof, macronutriënten en micro-elementen terugwint. Dit alles met minimale beluchtings- en oogstkosten. Deze technologie staat nog in de kinderschoenen en krijgt veel belangstelling van de wetenschappelijke gemeenschap.

Verder met het werk

Vasconcelos Fernandes kijkt ernaar uit om haar werk voort te zetten op het gebied van de ontwikkeling van ecotechnologieën voor de verwijdering van voedingsstoffen, organische microverontreinigingen en menselijke ziekteverwekkers. Dit om verontreiniging van het oppervlaktewater te voorkomen. Tegelijkertijd wordt het water teruggewonnen voor hergebruik en worden waardevolle elementen in afvalwater geüpcycled. Samen met publieke/private partners zal de nieuwe hoogleraar werken aan het opschalen van ecotechnologieën, vooral in het Globale Zuiden, waar duurzame, betaalbare en robuuste technologieën voor afvalwaterbehandeling hard nodig zijn.