Nieuws

Wageningen University krijgt toestemming rechter voor intrekken doctorsgraad

article_published_on_label
2 mei 2023

In 2019 heeft het college voor Promoties van Wageningen University (CvP) een doctorsgraad ingetrokken. Daartegen werd beroep ingesteld, maar dat heeft de rechter medio april 2023 verworpen. De voormalige promovendus kan nog in hoger beroep tegen de rechterlijke uitspraak.

Rector magnificus en voorzitter van het CvP Arthur Mol vertelt waarom de graad is ingetrokken: “Als wij een doctorsgraad verlenen, moeten we kunnen verzekeren dat de wetenschappelijke integriteit is gewaarborgd. Dat is bij dit proefschrift niet het geval. Er blijken data te zijn gefabriceerd, vervalst en citaties te zijn verdraaid. Daarom is na uitgebreid onderzoek de graad ingetrokken.”

Proces

De Commissie Wetenschappelijke Integriteit van Wageningen University verklaarde in haar advies in 2018 dat een klacht over manipulatie van onderzoeksgegevens in het proefschrift gegrond was en er dus schending van de wetenschappelijke integriteit aan de orde was. Het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI) heeft dit in 2019 bevestigd. Het College voor Promoties van Wageningen University (CvP) besloot daarna om de eerder verleende doctorsgraad in te trekken. Het ingediende bezwaar tegen deze beslissing vond het CvP ongegrond. De voormalige promovendus is vervolgens naar de rechter gestapt. De meervoudige kamer van de rechtbank heeft medio april 2023 bevestigd dat intrekking van de graad gerechtvaardigd is door de ernstige mate van de schending van de wetenschappelijke integriteit en de zorgvuldigheid van de klachtprocedures.

Gevolgen van de uitspraak

Rector Arthur Mol reageert: “De kwestie is grondig onderzocht door meerdere onafhankelijke commissies die steeds tot hetzelfde oordeel kwamen. Deze rechterlijke uitspraak is belangrijk voor universiteiten. Eén van de belangrijkste twistpunten in deze zaak was of een College voor Promoties de bevoegdheid heeft om een doctorsgraad in te kunnen trekken. De rechter oordeelt nu dat dat onder bepaalde omstandigheden kan, als na het verlenen van de graad een ernstige schending van de wetenschappelijke integriteit in het proefschrift aan het licht komt.”

Wageningen University heeft het proefschrift inmiddels teruggetrokken. De redacties van de wetenschappelijke tijdschriften zal worden verzocht de bijbehorende artikelen terug te trekken. De universiteit zal de ontvangen promotiepremie terugbetalen aan het ministerie. Uit privacy-overwegingen zal WUR de identiteit van de betrokkenen niet bekend maken.