Project

Akkerbouw voor Waterkwaliteit 2027

Met een netwerk van totaal veertien praktijkbedrijven in Noord-Oostelijk en Zuid-Oostelijk zand perspectief creëren binnen en na het 7e actieprogramma. Naast optimalisatie van de keuzes binnen het 7e actieprogramma ook het ontwikkelen en testen van verdergaande teeltmethoden/maatregelen die emissies naar grond- en oppervlaktewter verminderen

In het kader van het 7e Actieprogramma wordt een landelijke pilot gestart met praktijkbedrijven in regio’s waar het oplossen van de problematiek rondom nutriëntenbelasting op grond- en/of oppervlaktewater nu het meest urgent is.

Hiertoe wordt in 2023-2024  een netwerk opgezet van een veertiental open-teeltbedrijven (akkerbouw met evt. vollegronds-groenten), waarvan er ca 8 op Zuid Oostelijk zand en 6  op Noord Oostelijk zand liggen.

De pilot loopt initieel van 2023 t/m voorjaar 2025 en zal gedurende de looptijd van het 7e AP worden voortgezet met – zo mogelijk – doorlopend dezelfde bedrijven. Eventueel zal het aantal bedrijven uitgebreid worden. De opzet is vergelijkbaar met het netwerk van melkveebedrijven in ‘Koeien en kansen’ en het vroegere Telen met Toekomst in de akkerbouw en vollegrondsgroente. Uitvoering ligt bij Wageningen University & Research en Delphy.

Doel van het project

Publicaties