Nieuws

Nederlandse sierduivenrassen in de genenbank

article_published_on_label
12 juni 2023

Het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) vriest sperma van de Nederlandse sierduivenrassen in om de rassen veilig te stellen voor de toekomst. Om te beginnen is er gekozen voor 5 rassen: de Amsterdamse Baardtuimelaar, Gelderse Slenk, Hagenaar, Nederlandse Hoogvlieger en de Helmduif.

Volgens de richtlijnen van de FAO is de populatieomvang van alle van oorsprong
Nederlandse duivenrassen dusdanig laag dat het voortbestaan van de rassen als
‘kritiek’ of ‘bedreigd’ kan worden beschouwd. Het CGN monitort de status en
trends van dierlijke genetische bronnen in Nederland en stelt elk jaar de
risicostatus vast op basis van aantallen en internationaal geldende criteria. (Lees
meer over de rassenlijst landbouwhuisdieren.) Het invriezen van sperma van sierduiven is belangrijk voor het behoud van de rassen te ondersteunen. Meer informatie over de risicostatus van de Nederlandse duivenrassen is te vinden op de website van Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH).

Duivensperma invriezen

Tot voor kort waren de pogingen om sierduivensperma te winnen en in te vriezen teleurstellend. De afgelopen jaren zijn er echter verschillende nieuwe protocollen uitgetest, waarvan één leidde tot een aanzienlijke verbetering van de overleving na invriezen. Uit onderzoek bleek ook dat het bevruchtend vermogen van het ingevroren sperma niet was verminderd en dat de eieren ook bevrucht werden na inseminatie met diepvries-sperma.

De duiven (27 doffers en 2 duivinnen) worden voor 4 à 5 maanden gehuisvest op een locatie in de buurt van Wageningen zodat er 2 keer per week sperma kan worden afgenomen en ingevroren. De aanwezigheid van de duivinnen is nodig om het libido van de doffers aan te wakkeren. Per keer kan 0.001 – 0.03 ml sperma gewonnen worden. Ondanks dat dit maar een heel klein volume is, bevat het enkele miljarden zaadcellen. Het sperma wordt verdund in invriesvloeistof en vervolgens over een aantal inseminatie rietjes verdeeld en ingevroren. Per invriesdag levert dit 4 – 10 rietjes per doffer op.

Meer lezen? Dit nieuwsbericht is gebaseerd op een artikel voor Kleindier Magazine. Hierin wordt uitgebreid beschreven hoe de spermawinning is georganiseerd.

Download de PDF van het volledige artikel.

Bron foto: CGN

Vlnr - Henk Sulkers (CGN), Jan de Wit (fokker Helmduif), Agnes de Wit (CGN), Henk Verburgt (Locatie manager) en Rein Slikker (Nederlandse Bond voor Sierduivenliefhebbers en fokker van Amsterdamse Baardtuimelaar)