Nieuws Gezonde & Veilige Voeding
Nieuws
-
1 mei 2023
Miriam Quataert nieuwe practor Eiwittransitie bij SVO vakopleiding food
- Met ingang van 1 mei 2023 is Miriam Quataert, Senior-Onderzoeker en Expertiseleider Product Fysica en Applicatie bij Wageningen Food & Biobased... -
28 april 2023
Data maken digitaal dieet écht persoonlijk
- Voeding is een complexe zaak, en zeer persoonlijk. Hoe kun je alle wetenschappelijke inzichten uit tal van onderzoeken en bronnen met elkaar... -
20 april 2023
Voedselverspilling verminderen is niet langer vrijblijvend
- Nederland ligt niet op koers als het gaat om het halveren van voedselverspilling voor 2030. Er is een versnelling nodig, waarvan ook het bedrijfsleven... -
17 april 2023
Tomaten van proefboerderij Unifarm op het menu van restaurant Novum in Omnia
- Op de kaart van restaurant Novum staan de lekkerste gerechten met bijzondere (seizoens)producten. Het restaurant bevindt zich in congrescentrum Omnia,... -
3 april 2023
Aandachtspunten voor voedseleducatie in het MBO, HBO en WO
- Hoe worden jongvolwassenen binnen het onderwijs gestimuleerd om gezonde en duurzame eetgewoonten aan te leren? Welke initiatieven en programma’s... -
6 maart 2023
Denali studie: effect van voeding op darmbacteriën
- Een gebalanceerd microbiota (profiel van bacteriën in de darm) is belangrijk voor een goede algehele gezondheid. Bij ouderen verandert het... -
22 februari 2023
Efficiënter en duurzamer: zo haal je echt alles uit de plant
- Veel gewassen gaan de voedingsindustrie in en eindigen als losse ingrediënten voor levensmiddelen. Dit proces kost veel energie en water.... -
8 februari 2023
Toine Timmermans over doorverkopen restpartijen tegen voedselverspilling
- Bedrijven kopen steeds vaker restpartijen van voedsel voor een lage prijs op. Het gaat dan om voedsel dat nog prima te eten, maar niet meer door... -
3 februari 2023
Vezels voor gezonder leven met diabetes
- Sinds december loopt het ‘Voed je beter met diabetes’ onderzoek, een samenwerking tussen WUR, de Alliantie Voeding in de Zorg en de... -
2 februari 2023
Hoe gezonde voeding het risico op kanker verkleint
- Door gezond te eten en genoeg te bewegen kunnen mensen de kans op verschillende soorten kanker verkleinen. Wageningse onderzoekers verdiepen zich in...
Radio, podcast & TV
-
31 mei 2024
Gertrude Zeinstra bij Universiteit van Nederland over moeilijke eters
- Kinderen zijn vaak moeilijke eters. Dat is frustrerend voor ouders, maar het had in de oertijd wél een hele belangrijke functie. Gertrude... -
1 maart 2024
Sjoukje Heimovaara bij BNR's Big Five over voedseltransities
- Sjoukje Heimovaara schoof aan bij BNR's Big Five, een serie uitzendingen over grote transities en het draagvlak daarvoor in de maatschappij. Het... -
19 oktober 2023
Maartje Poelman in Op zoek naar gezond
- De Gezonde generatie laat in een drietal video's zien dat gezond eten nogal een worsteling kan zijn, het is vooral duur. Fidan Ekiz, Renze Klamer en... -
17 oktober 2023
Hans Verhoef bij NPO Radio 1 over ijzertekort bij vrouwen
- Bloedarmoede door ijzertekort kan leiden tot vermoeidheid, duizeligheid, kortademigheid en ernstige bloedingen tijdens de bevalling. Hoewel zulke... -
8 februari 2023
Toine Timmermans over doorverkopen restpartijen tegen voedselverspilling
- Bedrijven kopen steeds vaker restpartijen van voedsel voor een lage prijs op. Het gaat dan om voedsel dat nog prima te eten, maar niet meer door... -
17 november 2022
Guido Camps bij Dit is de Dag over de suikertaks op fruitdrank
- De overheid wil per 1 januari 2024 de suikerbelasting op alcoholvrije dranken verhogen. Dit geldt niet alleen voor frisdrank, maar ook voor fruitsap.... -
24 januari 2022
Arnold van Huis en Catriona Lakemond bij Het Klokhuis over insecten eten
- “Overal in de tropen worden insecten gegeten,” vertelt Arnold van Huis, hoogleraar Entomologie aan Wageningen University & Research... -
10 mei 2021
Toine Timmermans over voedselverspilling bij Vroege Vogels
- Er verdwijnt meer dan 100 kilo voedsel per Nederlander per jaar in de afvalbak. Het verminderen van voedselverspilling is een van de belangrijkste... -
18 juni 2020
Toine Timmermans bij Stax&Toine over houdbaarheidsdatums
- Op de meeste voedingsmiddelen staan houdbaarheidsdatums: Ten minste Houdbaar Tot (THT) of Te Gebruiken Tot (TGT). Veel consumenten zijn niet bekend... -
28 november 2019
Tiny van Boekel bij Koffietijd over natuurlijke ingredienten en producten
- Vers, ambachtelijk, natuurlijk. Dit zijn voedingsclaims die steeds vaker op voedselverpakkingen staan. Maar wat is nou het verschil tussen natuurlijke...